Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Φλεβάρη στο ΣΤΕΚΙ της Κίνησης, συνάντηση των αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης που κάλεσαν από κοινού η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και η Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Νέας Ιωνίας με θέμα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση "πρόγραμμα Καλλικράτης".
Στη συζήτηση συμμετείχαν με αποφάσεις των σχημάτων τους (και κάποιες έχοντας συζητήσει καταρχήν το θέμα):
1. Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
2. Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
3. Μια πόλη ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της πόλης Νέα Σμύρνη
4. Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα
ενώ παρευρέθησαν και παρακολούθησαν τη συζήτηση άτομα από τις κινήσεις που ακόμα δεν έχουν ακόμα συζητήσει το θέμα
5. Αυτόνομη Συσπείρωση Χαλανδρίου
6. ΑΝΑΣΑ στο Αιγάλεω
7. Εκτός των Τειχών στο Μαρούσι
8. Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
9. Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων
Έγινε μια παρουσίαση του σχεδίου από τις δύο κινήσεις που είχαν καλέσει τη συνάντηση (Περιστέρι και Ιωνία) και ακολούθησε συζήτηση.
Σε γενικές γραμμές εκφράστηκε η συνολική αντίθεση στο "πρόγραμμα Καλλικράτης". Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα εξής:
1.Ότι σχέδιο πρέπει να το δούμε ως συνέχεια μιας πορείας αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας 1, νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων....).
2. Πρόκειται για γενικές αρχές και κατευθύνσεις που μας επιτρέπουν, ωστόσο, να κατανοήσουμε το πλαίσιο των επερχόμενων θεσμικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας-αρμοδιοτήτων και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων που θα υπάρξει.
3. Ότι σχετίζεται με μια προσπάθεια διαχείρισης, από τη μεριά του κεφαλαίου, της κρίσης του, και απάντησης για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν να ακολουθηθεί (πράσινη).
4. Ότι με την αναδιάταξη αρμοδιοτήτων έχουμε τη συγκεντροποίηση (και όχι αποκέντρωση) του κράτους σε επίπεδο εξουσίας με ένα ισχυρό περιφερειακό μοντέλο που θα διαχειρίζεται σύνολο πραγμάτων, σαν "δεύτερη" κυβέρνηση. Επίσης ότι όλο το μοντέλο είναι σε σύμπλευση με το ΓΠΧΣΑΑ (ισχυρά μητροπολιτικά κέντρα, ισχυρή περιφέρεια).
5. Ότι αποτελεί προσπάθεια σύμπλευσης του ελληνικού μοντέλου με το μοντέλο διακυβέρνησης που ακολουθείται στις χώρες της ΕΕ (κεντρική και βόρεια Ευρώπη), καθώς η υπάρχουσα δομή με τις νομαρχίες ήταν ασύμβατη, κυρίως στο κομμάτι σπρωξίματος χρημάτων από την ΕΕ στις νομαρχίες, την αδυναμία διαχείρισης και απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ, τη μη ολοκλήρωση των έργων για τα οποία έπαιρναν χρήματα, τις πελατειακές σχέσεις κλπ κλπ.
6. Πολύ σημαντικό θέμα αποτελεί το θέμα της εργασίας, τόσο για τους ήδη εργαζόμενους στην Τ.Α.(π.χ. τα Νομικά Πρόσωπα και οι επιχειρήσεις των δήμων από 6000 γίνονται 2000, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτές) όσο και με τον τρόπο πρόσληψης των εργαζόμενων στους νέους υπερδήμους-περιφέρειες.
7. Ότι αποτελεί μοντέλο για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους μέσω ανταποδοτικότητας, φορομπηξίας κλπ
8. Ότι μειώνει ακόμη περισσότερο το δημόσιο τομέα σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς που περνούν στους δήμους (παιδεία, υγεία, πρόνοια).
9. Ότι καθιστά δυσκολότερη τη διεκδίκηση διαφόρων ζητημάτων από τους κατοίκους ενώ ταυτόχρονα, προτείνεται συγκεκριμένο μοντέλο συμμετοχής-ενσωμάτωσης των αντιστάσεων και πρωτοβουλιών των κατοίκων μέσω των Συμβουλίων Διαβούλευσης.
10. Τελικά το σχέδιο προωθεί την καθολική εναρμόνιση και υποταγή των έργων στην πόλη – περιβάλλον στις κατευθύνσεις της ΕΕ και όχι στις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.
Στη συνάντηση τέθηκαν και ερωτήματα σχετικά με το πως απαντάμε, στην επερχόμενη αυτή μεταρρύθμιση, και με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος που θα απορρίπτει το σχέδιο Καλλικράτης, από μια αντικαπιταλιστική σκοπιά. Σε γενικές γραμμές εκφράστηκαν απόψεις που συγκλίνουν στο γεγονός ότι πέρα από το κομμάτι της αποκάλυψης του αντιδραστικού νέου σχεδίου και των επιπτώσεων που θα έχει στην καθημερινότητα και τη ζωή μας, από την πλευρά μας θα πρέπει να αναζητήσουμε και να συμβάλλουμε στη δημιουργία οργάνωσης τρόπων συνεύρεσης και συζήτησης των κατοίκων, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με επιτροπές κατοίκων και συνελεύσεων κατοίκων, που απέναντι στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης να σκιαγραφούμε τα κριτήρια που θα αναζητούν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης μια άλλη ποιότητα ζωής.
Στη συνάντηση καταλήξαμε στα εξής:
1. Να γίνει μια νέα συνάντηση των κινήσεων σε ένα δεκαπενθήμερο, ώστε να έχουν συζητήσει για τον Καλλικράτη και οι υπόλοιπες κινήσεις.
2. Να βγει μια ομάδα η οποία θα διαμορφώσει μια κοινή προκήρυξη, μια κοινή αφίσα, και σε βάθος χρόνου να επιδιώξουμε να βγει μια μπροσούρα με μια συνολικότερη τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης η οποία να αποτελέσει και τη βασική τοποθέτηση σε μια ανοιχτή εκδήλωση των κινήσεων. Στη βάση αυτή θα μπορούσε να γίνει ένα μάζεμα μιας ομάδας επεξεργασίας από κινήσεις που έχουν συζητήσει ή και έχουν επεξεργαστεί κ κάποιο κείμενο για το θέμα
4. Να προσανατολιστούμε στην οργάνωση μιας ανοιχτής - μαζικής εκδήλωσης σε βάθος χρόνου 1-1.5 μήνα.
5. Καθώς όλοι συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια μάχη η οποία θα εξελίσσεται, και εκτιμώντας στην πορεία τις παραπάνω κινήσεις και διαδικασίες μπήκε επίσης η σκέψη για την οργάνωση μιας κεντρικής διαδήλωσης ενάντια στον «Καλλικράτη» μετά το Πάσχα.
6. Σε όσες γειτονιές γίνεται να προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε και σχήματα από χώρους εργαζομένων στην ΤΑ και δασκάλων-καθηγητών και να γίνουν κοινές συζητήσεις-εκδηλώσεις
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Πρόσκληση συζήτησης για το Σχέδιο "Καλλικράτης"
Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και η "Εκτός Σχεδίου" Ν. Ιωνίας, συνδιοργανώνουν συζήτηση των Κινήσεων Πόλης για ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό δράσεων στο Σχέδιο Καλλικράτης.
Η συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή 19/2/2009, στις 7:00 στο Στέκι της Αριστερής Κίνησης Σαρανταπόρου 74 (Σταθμός Μετρό Αγ. Αντώνης , λεωφορεία 822, 823 στάση ΙΚΑ -3η στάση μετά το Μετρό).
Όσες Κινήσεις έχουν κάνει κάποιες επεξεργασίες κι έχουν μια πρώτη γνώμη για το Σχέδιο Καλλικράτης , καλό θα ήταν να στέλνουν τα κείμενα στα μέιλ των Κινήσεων ώστε να διευκολυνθεί και η συζήτηση στις 20/2.
Η συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή 19/2/2009, στις 7:00 στο Στέκι της Αριστερής Κίνησης Σαρανταπόρου 74 (Σταθμός Μετρό Αγ. Αντώνης , λεωφορεία 822, 823 στάση ΙΚΑ -3η στάση μετά το Μετρό).
Όσες Κινήσεις έχουν κάνει κάποιες επεξεργασίες κι έχουν μια πρώτη γνώμη για το Σχέδιο Καλλικράτης , καλό θα ήταν να στέλνουν τα κείμενα στα μέιλ των Κινήσεων ώστε να διευκολυνθεί και η συζήτηση στις 20/2.
Ετικέτες
Εκδηλώσεις,
Ελευθεροι Χωροι,
Κίνημα στην Πόλη
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)